Actualitatea ambasadei

Cinstirea memoriei eroilor români din Olanda cu prilejul Zilei Eroilor

La 16 mai 2018, în ajunul sărbătorii Înălțării Domnului şi Zilei Eroilor, Ambasada României, în colaborare cu Ministerul olandez al Apărării, cu Parohia „Sfântul Grigorie Teologul” din Schiedam şi comunitatea românească, a organizat o ceremonie de comemorare a celor doi soldați români – Constantin Bogian şi Konstantin Valache - căzuți pe frontul de luptă din Germania în primăvara anului 1945, ale căror oseminte se află în Olanda, la Cimitirul Rusthof Amersfoort.

Au participat protopopul ortodox român al Olandei şi al Belgiei Flamande, reprezentanţi ai Ministerului Apărării al Olandei şi ai muzicii militare. Ambasada României a fost reprezentată de primul colaborator al ambasadorului, de ataşatul cultural, ataşatul pentru afaceri interne, precum şi de ataşatul pentru muncă şi afaceri sociale. Din delegaţia română a făcut, totodată, parte un ofiţer român din Comandamentul NATO Joint Force Command de la Brunssum.

Programul evenimentului a cuprins o slujbă oficiată de părintele Ioan Dură, protopopul Olandei şi al Belgiei Flamande şi, totodată, parohul bisericii ortodoxe româneşti „Sfântul Grigorie Teologul” din Schiedam. În semn de aleasă recunoștință pentru sacrificiul suprem al militarilor români, a fost depusă din partea Ambasadei României o jerbă de flori la mormintele celor doi eroi români.

În alocuţiunea rostită, primul colaborator din cadrul Ambasadei României a evidenţiat semnificaţia deosebită a celebrării Zilei Eroilor în anul Centenarului Marii Uniri. A adresat mulţumiri reprezentanţilor Ministerului Apărării al Olandei pentru cooperarea strânsă, reprezentanţilor cimitirului pentru îngrijirea mormintelor eroilor români, precum şi părintelui protopop pentru slujirea, an de an, la locul de veşnică odihnă al ostaşilor români.

În anul 1945, trupurile neînsuflețite ale celor doi eroi au fost înhumate la Cimitirul militar american Margraten din Olanda. În noiembrie 1947, osemintele acestora au fost mutate în Cimitirul Rusthof Amersfoort (Oud Leusden).

Fotocronică

 

Seară literară româno-elvețiană la Haga

18.05.2018

Ambasadorul României la Haga și Însărcinatul cu afaceri a.i. al Elveției la Haga au deschis seara literară româno-elvețiană prilejuită de lansarea…

Cinstirea memoriei eroilor români din Olanda cu prilejul Zilei Eroilor

16.05.2018

La 16 mai 2018, în ajunul sărbătorii Înălțării Domnului şi Zilei Eroilor, Ambasada României, în colaborare cu Ministerul olandez al Apărării, cu…

Vinuri românești prezente în Olanda

15.05.2018

Ambasadorul României la Haga a participat, la 14 mai a.c., la Waddinxveen, la o degustare de vinuri la care au fost prezenți și producătorii de vinuri…