Actualitatea ambasadei

Celebrarea Zilei Naţionale a României 2019

Ambasada României în Olanda a organizat, la 28 noiembrie 2019, recepţia pentru marcarea, la Haga, a Zilei Naţionale a României. Evenimentul a beneficiat de participarea preşedintelui Senatului Olandei, Jan Anthonie Bruijn, a unor înalţi reprezentanţi ai Casei Regale a Olandei, ai MAE şi ai altor autorităţi olandeze, precum şi ai corpului diplomatic acreditat la Haga. Evenimentul s-a bucurat, de asemenea, de participarea a numeroşi români din Olanda. Nu au lipsit reprezentanţi ai mediilor economice, academice şi culturale olandeze.

Pianista şi cântăreaţa româncă Anamaria Ştamp a interpretat cele două imnuri de stat, precum şi o serie de piese româneşti, deosebit de apreciate de către participanţi. Componenta culturală a evenimentului de Ziua Naţională a fost rodul cooperării şi sprijinului Institutului Cultural Român Bruxelles.

În alocuţiunea susţinută în deschiderea evenimentului, ambasadorul Brânduşa Predescu a punctat o serie de repere importante ale anului 2019 precum rezultatele asigurării, de către România, inclusiv prin evenimentele organizate în Olanda, a Președinției rotative a Consiliului UE, precum şi semnificaţia împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989 din România, cu accent asupra transformărilor şi dezvoltării substanţiale cunoscute de ţara noastră, membru respectat şi solid al UE şi al NATO.

Ambasadorul Brânduşa Predescu a arătat că Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat, la 25 noiembrie 2019, decretul de decorare a doamnei Constanţa Andrea Teunissen-Oprea, consul onorific al României pentru Olanda de Nord şi Olanda de Sud, cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler. Totodată, în prezenţa doamnei Teunissen, a numit meritele pentru care a fost distinsă de către Preşedintele României.

Nu în ultimul rând, ambasadorul României a anunţat că Bogdana-Mihaela Alexandrescu, studentă la Academia de Artă şi Desgin din Enschede, este câştigătoarea concursului organizat de misiunea diplomatică pentru crearea unui logo care va fi folosit ca parte a imaginii vizuale a Ambasadei pe parcursul anului 2020 pentru celebrarea a 140 de ani de relaţii diplomatice între România şi Olanda. De asemenea, a prezentat logo-ul câştigător la categoria „junior” realizat de către Mariuca Ciuchi, elevă în localitatea olandeză Amstelveen. Ambasadorul Brânduşa Predescu a conferit câştigătoarelor câte o diplomă de merit şi a vorbit despre semnificaţia deosebită a acestei aniversări în cadrul relaţiilor bilaterale româno-olandeze.

Fotocronică

140 de ani de relații diplomatice RO-NL: 24 ianuarie 1880 – recunoașterea independenței României de către Țările de Jos

24.01.2020

România şi Țările de Jos au avut, de-a lungul istoriei, strânse legături în primul rând în plan economic. Regatul Țărilor de Jos a început să…

Programul Secției Consulare în data de 24 ianuarie 2020

20.01.2020

Vă informăm că, potrivit prevederilor legale în vigoare, Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos va fi închisă în data de 24 ianuarie 2019. Prin …

Interviu acordat de ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a acordat pentru platforma "Umbrela Strategică" un interviu privind priorităţile diplomaţiei româneşti.…