Comunitatea românească

Muncă şi afaceri sociale

Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos recomandă cetățenilor români interesați să lucreze în Olanda să analizeze cu atenție ofertele de muncă și să se asigure că raportul de muncă se va desfășura în baza unui contract de muncă.

Cetățenii români care întâmpină o problemă de muncă pe teritoriul Olandei trebuie să depună o plângere la autoritățile olandeze înainte de a reveni în România, prin completarea formularului online disponibil aici. Acesta este în limba română, astfel că nu sunt necesare cunoștințe de limba neerlandeză sau engleză.

Pentru urgențe, puteți contacta Inspectoratul SZW și la numărul de telefon 0800-5151. Alte modalități de contact ale instituției sunt disponibile aici.

Pentru a reclama specific agențiile de plasare de forță de muncă – uitzendbureau- folosiți acest formular. 

Recomandăm persoanelor care doresc să lucreze în străinătate ca, înainte de a apela la serviciile unei societăți comerciale din România care are ca activitate principală „selecția și plasarea forței de muncă", să se adreseze inspectoratului teritorial de muncă în raza căruia societatea își are sediul, în vederea solicitării de informații referitoare la înregistrarea firmei la inspectoratul teritorial de muncă și la sancțiunile aplicate, dacă a fost cazul. De asemenea, este necesar să se asigure că contractul de mediere conține următoarele elemente: denumirea angajatorului din străinătate/țara pentru care se face medierea în vederea angajării, adresă, număr de telefon/fax; descrierea muncii și a condițiilor de muncă, durata timpului de muncă, salarizare, condițiile de transport, de locuit, condiții de reziliere.

Agentul de plasare a forței de muncă nu are dreptul legal de a percepe tarif de mediere, comisioane sau alte taxe.

Agenții de ocupare a forței de muncă au obligația de a asigura încheierea contractelor de muncă dintre cetățenii români și angajatorii străini și în limba română, înainte de plecarea din România.

Persoanele fizice nu au dreptul să exercite activități de mediere a angajării cetățenilor români în străinătate.

Pentru mai multe informații accesați acest link.

În Olanda, potrivit legii, agenții de muncă temporară (uitzendbureau) trebuie să obțină certificatul de respectare a standardului NEN-4400-1. O agenție de ocupare a forței de muncă certificată în conformitate cu acest standard îndeplinește cerințele legale în ceea ce privește plata impozitelor și contribuțiilor de asigurări sociale și legitimitatea relațiilor de muncă și nivelul minim de salarizare. Este indicat să vă informați cu privire la certificarea potențialului angajator, în situația în care acesta este un agent de muncă temporară, prin verificarea registrului privind standardele de muncă, disponibil aici.

În situația în care angajatorul dumneavoastră este un agent de muncă temporară olandez, puteți verifica dacă acesta este membru al unuia dintre cele două patronate de specialitate ABU sau NBBU aici și aici.

Pentru informații și plângeri referitoare la contractele colective de muncă (CAO) aplicabile tuturor angajaților agenților de muncă temporară olandezi, vă recomandăm pagina de internet a fundației olandeze pentru respectarea contractului colectiv de muncă aplicabil, SNCU, disponibilă la acest link

Pentru toate contractele colective de muncă declarate general aplicabile, accesați pagina dedicată a Inspectoratului SZW.

Cum mă angajez legal în Olanda?

Începând cu 1 ianuarie 2014 vă puteți angaja în Olanda în aceleași condiții ca și cetățenii olandezi, fără să mai fie necesară obținerea unui permis de muncă.

 • Trebuie să obțineți de la municipalitatea de reședință numărul de securitate socială – Burgerservicenummer - BSN
 • Trebuie să solicitați înscrierea în Registrul de evidentă a populației de la nivelul primăriei locale, în caz de ședere mai mare de 4 luni.

Mai multe informații privind procedura de înregistrare în bazele de date ale municipalităților olandeze puteți obține de pe site-urile primăriilor de reședință, precum și pe de site-ul guvernului olandez, aici

 

Care sunt riscurile la care mă expun dacă lucrez ilegal?

 • întâmpinați dificultăți în a vă înscrie la Registrul de evidență a populației și în a obține dreptul de ședere, pentru perioade mai mari de patru luni;
 • sunteți lipsiți de protecție socială; nu beneficiați de prestațiile oferite de sistemul de securitate socială.
 • puteți avea retribuții și drepturi reduse față de cele stipulate în contractul colectiv de muncă (CAO) aplicabil;
 • riscați să nu fie respectat programul de lucru și timpul de odihnă legal;
 • puteți fi angajat sub nivelul dvs. de calificare și pregătire;
 • instabilitate crescută a locului de muncă;
 • e posibil să nu fie asigurate măsuri de protecție și securitate a muncii, ceea ce poate cauza producerea unor grave accidente de muncă;
 • puteți întâmpina dificultăți foarte mari în a obține recunoașterea drepturilor cuvenite în urma muncii prestate și în a reclama angajatorul pentru nerespectarea reglementarilor în domeniul muncii;
 • există riscul crescut de a deveni victime ale exploatării prin muncă 

Începând cu 1 martie 2020, toate companiile din alte state membre ale UE care detașează lucrători în Regatul Țărilor de Jos în cadrul prestării de servicii, precum și antreprenorii care desfășoară servicii în regim de detașare transnațională, vor avea obligația de a  notifica Inspectoratul SZW asupra acestui fapt, prin intermediul unui portal online, disponibil aici: https://www.postedworkers.nl/. Pentru versiunile în limbile engleză și germană ale portalului, vizitați  https://english.postedworkers.nl/ , respectiv https://deutsch.postedworkers.nl/ . Întreaga procedură prin care angajatorii își vor îndeplini obligația de notificare se regăsește în următoarele documente:

Întrebări și răspunsuri utile pentru angajatori

Utilizarea Portalului de Notificare

Lista de verificare pentru angajatorii care detașează lucrători transnational.

Pentru a evita sancțiuni financiare din partea autorităților competente, Ambasada recomandă tuturor agenților economici care detașează lucrători în Regatul Țărilor de Jos să urmeze întocmai pașii detaliați în materialele informative. 

Pentru informații suplimentare în domeniul muncii și asigurărilor sociale puteți consulta site-ul Ambasadei României în Regatul Țărilor de Jos, secțiunea muncă și afaceri sociale.

De asemenea, puteți contacta atașatul pe probleme de muncă și sociale:

Tel: +31(0)70-3223613;

Fax: +31(0)70-3541587;

E-mail: cornel.gojnea@mmuncii.gov.ro

Adresa: Catsheuvel 55, 2517 KA, Haga

 

140 de ani de relații diplomatice RO-NL: 24 ianuarie 1880 – recunoașterea independenței României de către Țările de Jos

24.01.2020

România şi Țările de Jos au avut, de-a lungul istoriei, strânse legături în primul rând în plan economic. Regatul Țărilor de Jos a început să…

Programul Secției Consulare în data de 24 ianuarie 2020

20.01.2020

Vă informăm că, potrivit prevederilor legale în vigoare, Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos va fi închisă în data de 24 ianuarie 2019. Prin …

Interviu acordat de ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a acordat pentru platforma "Umbrela Strategică" un interviu privind priorităţile diplomaţiei româneşti.…