Prima pagină

Relaţii bilaterale româno-olandeze

 

Istoricul relaţiilor diplomatice

La 21 decembrie 1841, autorităţile de la Haga au înfiinţat în România prima reprezentanţă diplomatică: viceconsulatul comercial de la Galaţi, titular fiind Anton Vlasto. La 25 august 1856, Olanda a stabilit la Bucureşti o misiune cu atribuţii şi competenţe mai largi: o agenţie şi un consulat general, iar în 1857, agenţii consulare onorifice la Botoşani, Bârlad, Focşani, Roman, Giurgiu.

La 12/24 ianuarie 1880, Olanda a recunoscut independenţa României, Consulatul General din Bucureşti fiind ridicat la nivel de Agenţie Diplomatică. Consulul general al României, Jean A. Keun, şi-a prezentat scrisorile de acreditare în calitatea sa oficială de însărcinat cu afaceri a.i.

La 15/27 februarie 1882, agenţia diplomatică a fost ridicată la rangul de legaţie a Olandei la Bucureşti, şeful misiunii avansând şi el la gradul de ministru rezident.

În primii aproape 20 de ani (1880-1898), România a fost reprezentată în Olanda de legaţia sa la Bruxelles. Prin legea din 16/28 februarie 1880, „se înfiinţează pentru Belgia şi Olanda, cu sediul la Bruxelles, o legaţiune română”. Primul şef de misiune, numit la 17 aprilie 1880, a fost diplomatul de carieră, Mihai Mitilineu, cu gradul diplomatic de ministru rezident.

Deoarece în 1884, gradul diplomatic al şefului misiunii Belgiei la Bucureşti a fost ridicat de la ministru rezident la cel de trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar, pe bază de reciprocitate, şeful legaţiei României la Bruxelles, Teodor Văcărescu, a fost avansat şi el în acelaşi grad.

În 1898, prin modificarea legii de organizare şi funcţionare a Ministerului Afacerilor Străine, a fost înfiinţată „o a unsprezecea misiune diplomatică cu reşedinţa la Haga”, condusă tot de un diplomat de carieră, Ion N. Papiniu, cu gradul de ministru plenipotenţiar. La 1900, legaţiei României la Haga îi erau subordonate Consulatul General din Rotterdam şi consulatele de la Amsterdam, Dordrecht şi Haga-Scheveningen.

La 25 august 1966, relaţiile dintre cele două ţări au fost ridicate la nivel de Ambasadă.

 

Reprezentare diplomatică

De la 24 august 2016, doamna Brândușa Predescu este Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Regatul Ţărilor de Jos.  

Ambasada României la Haga este Reprezentanţa Permanentă a României la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), precum şi instituţia românească care asigură contactul nemijlocit cu celelalte organizaţii şi instituţii internaţionale cu sediul în Olanda.

Din 2015, Excelenţa Sa doamna Stella Ronner-Grubacic este Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Regatului Ţărilor de Jos în România.

 

Alegeri Prezidenţiale 2019. Secţiile de votare din Olanda

15.11.2019

În baza deciziei AEP, în Olanda sunt organizate 25 de secţii de votare, după cum urmează: Amsterdam: 5 secţii la Sporthallen Zuid (adresa: …

Japanese Tables Evening- Leiden

15.11.2019

La data de 13 noiembrie 2019, ambasadorul României, Brândușa Predescu şi Alexandra Calu, diplomat în cadrul Ambasadei, au participat la evenimentul…

Vizită de lucru a ambasadorului României la Enschede

06.11.2019

La data de 6 noiembrie 2019, ambasadorul României în Olanda, doamna Brândușa Predescu, a făcut o vizită de lucru în orașul Enschede, provincia…