Comunitatea românească

Pe agenda comunităţii

Ambasada României la Haga pune la dispoziția cetățenilor români interesați să locuiască și să lucreze în Olanda, materialul informativ “Viața și munca în Olanda”. Acesta cuprinde, printre altele, referiri și informații privind sistemul de asigurări medicale, piața muncii și oportunități de angajare, securitate socială și sistemul de educație din statul gazdă.

Documentul poate fi accesat aici. 

 

Ministerul Afacerilor Externe lansează „Ghidul alegătorului român din străinătate” pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor în anul 2016

Ministerul Afacerilor Externe lansează Ghidul alegătorului român din străinătate, un material informativ destinat alegătorilor români din străinătate în vederea informării cu privire la condiţiile de exercitare a dreptul de vot la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din 11 decembrie 2016.

Ghidul alegătorului român din străinătate este parte a campaniei de informare derulate de Ministerul Afacerilor Externe cu scopul aducerii la cunoştinţa cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate a modalităţilor de exercitare a dreptului de vot pe care le au la dispoziţie la alegerile parlamentare din acest an.

Ghidul conţine informaţii necesare alegătorilor români din străinătate referitoare la categoriile de cetăţeni români care pot să îşi exercite dreptul de vot în străinătate, modalităţile de exercitare a votului în străinătate, programul de votare, documentele de identitate în baza cărora se poate exercita dreptul de vot la secţiile de votare din străinătate, instrucţiuni privind exercitarea votului prin corespondenţă ş.a.

Alegătorii români din străinătate pot consulta Ghidul alegătorului român din străinătatepe pagina de web a Ministerului Afacerilor Externe, la secţiunea dedicată votului în străinătate la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, aici

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că, pentru a identifica cea mai apropiată secţie de votare, alegătorii români din străinătate pot consulta lista integrală a celor 417 secţii de votare din străinătate înființate prin Hotărârea Nr. 43/2016 a Autorităţii Electorale Permanente, pe pagina de web a Ministerului Afacerilor Externe, aici.

La alegerile din 11 decembrie 2016 alegătorii români din străinătate vor avea la dispoziţie 417 secţii de votare, cu 111 mai multe decât la alegerile parlamentare din 2012 şi cu 123 mai multe decât la alegerile prezidențiale din 2014.

Potrivit prevederilor Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale, cu modificările şi completările ulterioare  activităţile de pregătire şi organizare a procesului de votare în străinătate sunt asigurate de către Biroul electoral de circumscripție 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara ţării, cu sprijinul logistic al Ministerului Afacerilor Externe. Pentru informaţii suplimentare referitoare la activitatea  Biroul electoral de circumscripție pentru străinătate accesaţi pagina de web a Biroului la link-ul următor: http://www.mae.ro/node/38738

Pentru informaţii referitoare la activitatea  Biroului electoral pentru votul prin corespondenţă accesaţi pagina de web a acestei instituții la link-ul următor: http://www.mae.ro/node/38739

Informații utile privind votul la alegerile parlamentare de la sfârșitul acestui an în afara țării sunt disponibile pagina de web a Ministerului Afacerilor Externe, la secţiunea dedicată alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016 (http://www.mae.ro/parlamentare-2016), precum și pe site-urile misiunilor diplomatice și ale oficiilor consulare ale României.

 

Alegeri parlamentare 2016 – înscrierea în Registrul electoral și opțiunea votului prin corespondență

Data: 
 02.03.2016

Vă informăm că, pentru alegerile parlamentare din acest an, cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate au la dispoziție posibilitatea de a se înscrie înRegistrul electoral, inclusiv cu opțiunea votului prin corespondență, începând din 1 aprilie 2016 și până la data expirării a 48 de ore de la data începerii perioadei electorale.

Procedura de vot prin corespondență pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința legal stabilite în străinătate:

https://www.youtube.com/watch?v=hDjB2uQz-wU

Procedura de vot la secție pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința legal stabilite în străinătate:

https://www.youtube.com/watch?v=cJs_C1uRvQE

Pe portalul Autorității Electorale Permanente, la rubrica „Legislație electorală”, sunt disponibile:

- Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondență

- Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente

-Hotărârea Autorității Electorale Permanente nr. 8/10.02.2016 pentru aprobarea modelelor cererilor de înscriere în Registrul electoral

http://www.roaep.ro/legislatie/legislatie-electorala/

 

Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a lansat platforma online pentru sesiunea de finanţare a proiectelor destinate sprijinirii comunităților românești de peste granițe, ediția 2016.

În cadrul evenimentului, ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, și ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Adrian Curaj, au semnat protocolul pentru coordonarea eforturilor celor două instituții, în vederea utilizării expertizei și competențelor specifice pentru derularea de proiecte și acțiuni care să conducă la promovarea valorilor identitare românești din educație și cercetare.

În deschiderea prezentării, ministrul delegat Dan Stoenescu a expus avantajele implementării platformei online: „Prin aceste proiecte, bine cunoscute deja publicului larg, statul român vine în sprijinul demersurilor pe care românii de pretutindeni le întreprind în susținerea identității lor. Această platformă online este un instrument nou care ne permite, înainte de toate, să anulăm, prin intermediul internetului, distanțele. Românii din întreaga lume pot depune proiecte pentru a primi finanțare”.

La rândul său, ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Adrian Curaj, a reiterat importanța și beneficiile proiectului susținut: „Încercăm să creăm un spațiu de mișcare între noi, cei de aici, și noi, cei care, pentru moment, nu suntem în țară. Platforma ne va ajuta să îi sprijinim pe cei care nu sunt în țară, să simtă că ne gândim la ei”.

La evenimentul de lansare a mai luat cuvântul și consilierul de stat Sandra Pralong, șef al Departamentului pentru Relaţia cu Românii din Afara Graniţelor, din cadrul Administrației Prezidențiale, care a subliniat importanța conjugării eforturilor tuturor instituțiilor în sprijinul românilor de pretutindeni.
Informații suplimentare:

Platforma online pentru depunerea proiectelor destinate sprijinirii comunităților românești de peste granițe, ediția 2016, este disponibilă accesând link-ul: http://uefiscdi-direct.ro/MAE-DPRP. Utilizarea platformei implică o serie de pași simpli pentru înregistrarea candidatului și parcurgerea tuturor etapelor necesare depunerii cererii de finanțare.

Sesiunea de proiecte pentru anul 2016 se va desfășura în perioada 1-29 februarie 2016.

Pentru informații suplimentare, accesați  www.dprp.gov.ro

 Protocol de colaborare semnat între Patriarhia Română şi Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni

Patriarhia Română, prin Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, prin secretarul de stat Stejărel Olaru, au hotărât reînnoirea protocolului de colaborare inter-instituţională. Puternic legate de preocuparea comună pentru afirmarea şi prezervarea identităţii religioase a românilor de pretutindeni, cele două părţi decid astfel să continue eforturile comune de asistenţă pe palierul de spiritualitate şi tradiţie, în folosul românilor din afara graniţelor.
Departamentul Politici pentru Relaţia cu Români de Pretutindeni, care şi-a numit programul de sprijin financiar „Spiritualitate şi tradiţie” după figura marelui mitropolit ortodox Andrei Şaguna, mulţumeşte Patriarhiei Române şi Preafericitului Părinte, Patriarhul Daniel, pentru excelenta colaborare şi pentru reafirmarea sprijinului pentru iniţiativele Departamentului în acest domeniu.
Viaţa spirituală a românilor de pretutindeni este o componentă esenţială a identităţii lor, iar Patriarhia Română constată cu satisfacţie, alături de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, că românii rămân strâns ataşaţi de valorile spirituale româneşti, oriunde s-ar afla, păstrând legături de limbă şi credinţă cu România. 

Şcolarizarea românilor de pretutindeni în învăţământul din România în perioada 2013-2014

Pe site-ul  Ministerului Educației Naționale a fost publicată Metodologia de şcolarizare a românilor de pretutindeni în învăţământul din România în anul şcolar universitar 2013-2014 (pentru consultarea acesteia, click aici).

 

 

Seară literară româno-elvețiană la Haga

18.05.2018

Ambasadorul României la Haga și Însărcinatul cu afaceri a.i. al Elveției la Haga au deschis seara literară româno-elvețiană prilejuită de lansarea…

Cinstirea memoriei eroilor români din Olanda cu prilejul Zilei Eroilor

16.05.2018

La 16 mai 2018, în ajunul sărbătorii Înălțării Domnului şi Zilei Eroilor, Ambasada României, în colaborare cu Ministerul olandez al Apărării, cu…

Vinuri românești prezente în Olanda

15.05.2018

Ambasadorul României la Haga a participat, la 14 mai a.c., la Waddinxveen, la o degustare de vinuri la care au fost prezenți și producătorii de vinuri…