Promovare şi cooperare economică

Actualităţi economice

 

  • Romanian Presidency to the Council of the EU - Trade Policy Achievements 
  • Misiune economică românească multi-sectorială în marja Forumului de Afaceri Limburg Unlimited

În marja Forumului de Afaceri Limburg Unlimited, Maastricht, 28-29 Martie 2018, BPCE Haga a organizat, în parteneriat cu firma KLG Europe, prezența României pentru prima dată la acest eveniment economic cu o misiune economică mulți-sectorială alcătuita din următoarele firme romanești: UZINSIDER, TRANSCARPATICA, NORD-SIMEX, COZMIRCOM, IT Six Global, TAROM.

Limburg Unlimited este un Forum de Afaceri regional la care participă anual cca. 2000 de specialiști și care este configurat pe organizarea în paralel a unei expoziții cu standuri ale firmelor, o platformă match making asigurată de Enterprise Europe Network și congresul de afaceri pe diferite tematici printre care și investițiile străine directe și promovarea comerțului. La Forum au participat firme străine din Olanda, Germania, China, Belgia și Maroc.

România a fost prezentă cu un stand în cadrul expoziției organizate cu această ocazie, unde firmele românești și-au prezentat oferta și au discutat cu partenerii potențiali dezvoltarea de parteneriate și cooperarea în vederea promovării exporturilor românești de mărfuri și servicii. Firmele românești au realizat noi contacte de afaceri, atât prin prezența la stand, cât și prin platforma de match making, în următoarele domenii: construcții de mașini, echipament industrial și tehnologic, prelucrări mecanice, siderurgie, IT&C, mobilă, turism și transport aerian.

La standul țării noastre, a fost organizată, la 28 martie 2018, „Ziua României”, eveniment de networking la care au participat reprezentanți ai mediului de afaceri din Olanda si din celelalte țări participante, precum și reprezentanți instituționali responsabili cu promovarea dezvoltării relațiilor economice bilaterale și inter-regionale.

Schimburile bilaterale România – Olanda s-au ridicat în 2017 la volumul de 4,65 Mld. Euro din care export 1,6 Mld. Euro, în creștere cu 10,75%, și import 3 Mld. Euro, în creștere cu 9,8%. Deficitul comercial înregistrat de România a crescut în 2017 față de 2016 de la 1,31 Mld. Euro la 1,43 Mld. Euro.

Galerie foto

  •  Seminar de promovare economică a României în marja Târgului ESEF de la Utrecht

În marja Târgului Internațional ESEF de la Utrecht (specializat pe contractare în industria constructoare de mașini) unde firmele romanești reprezentative din industria constructoare de mașini participa pentru prima oară sub Pavilion National, a fost organizat de către BPCE Haga și FEPA-CM un Seminar de promovare economică dedicat țării noastre, urmat de un eveniment de networking care a avut loc la standul României.

În cadrul Seminarului, vorbitori principali au fost Brândușa Predescu, ambasadorul României la Haga și Patrick Schilte, directorul ESEF. În cursul prezentărilor au fost evidențiate nivelul în continuă creștere al schimburilor comerciale dintre Romania și Olanda, contribuția semnificativă a industriei prelucrătoare la economia României cât și potențialul deosebit pe care cele două țări îl au în dezvoltarea de proiecte comune în industriile navală, aeronautică, IT&C, constructoare de mașini și autovehicule de transport, energie verde, agrifood, bio-economie. A fost evidențiată contribuția semnificativă la creșterea comerțului bilateral în urma participării la evenimente internaționale de promovare în special la evenimentele organizate de Jaarbeurs (Centrul Expozițional) din Utrecht care și-a modernizat oferta de servicii aferente prin organizarea de platforme de match making, misiuni economice dedicate, seminarii și forumuri economice.

Gabriela Rusu, vice-președinte FEPA-CM și Cristian Mateescu, șeful BPCE Haga au conturat contribuția industriei prelucrătoare la comerțul exterior al țării noastre insistând asupra oportunităților de cooperare atât în producție, cât și la realizarea în comun de proiecte complexe pe terțe piețe.

Firmele romanești prezente la ESEF și anume: Fivex - Târgu Cărbunești, Forja Neptun-Băicoi, Jacquemet Invest - Mintia, Mefin - Sinaia, MS CH Final - Sinaia, Oyal Polteks-Filipeștii de Pădure, Proinvest Group Pașcani, Plasmaterm Târgu Mureș cat și Electromagnetica București au prezentat potențialilor parteneri străini domeniile de activitate și respectiv oferta acestora în domeniul cooperării internaționale.

La finalul seminarului de afaceri, a fost organizat la standul țării noastre „Ziua României”, eveniment de networking la care au participat reprezentanți ai mediului de afaceri din Olanda și din alte țări. Evenimentul a beneficiat de prezența ambasadorului României la Haga.

 

Galerie foto

  • Campania de promovare "RO-Boost Orange" în Provincia Friesland (15 martie 2018) 

Biroul de Promovare Comercial-Economică din cadrul Ambasadei României la Haga a organizat, la 15 martie a.c., în colaborare cu Atașatul pentru Alimentație, Agricultură și Mediu din cadrul Ambasadei Olandei la București, Universitatea de Științe Aplicate Van Hall Larenstein, Dairy Campus, Colegiul Nordwin, organizația Frisian Investors și Cow House un eveniment economic axat pe identificarea de noi proiecte de cooperare economică și comercială între cele două țări și atragerea în România de investitori olandezi din Provincia Friesland.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul campaniei de promovare „RO-Boost Orange” și face  parte din seria de acțiuni dedicate dezvoltării și extinderii relațiilor economice dintre mediile de afaceri din Provincia Friesland și România. 

​Galerie foto 

  • Campania de promovare „RO-Boost Orange” în provincia Overijssel (13-14 martie 2018)

Biroul de Promovare Comercial-Economică din cadrul Ambasadei României la Haga a organizat, în 13-14 martie a.c., în colaborare cu Asociația Regală a Antreprenorilor Olandezi, MKB, municipalitatea Deventer și Provincia Overijssel un eveniment de promovare a oportunitățile economice pe care le poate oferi  România antreprenorilor olandezi.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul campaniei de promovare „RO-Boost Orange” și face  parte dintr-o serie de acțiuni dedicate dezvoltării și extinderii relațiilor economice dintre mediile de afaceri din Provincia Overijssel și România. 

 

​Galerie foto 

140 de ani de relații diplomatice RO-NL: 24 ianuarie 1880 – recunoașterea independenței României de către Țările de Jos

24.01.2020

România şi Țările de Jos au avut, de-a lungul istoriei, strânse legături în primul rând în plan economic. Regatul Țărilor de Jos a început să…

Programul Secției Consulare în data de 24 ianuarie 2020

20.01.2020

Vă informăm că, potrivit prevederilor legale în vigoare, Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos va fi închisă în data de 24 ianuarie 2019. Prin …

Interviu acordat de ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu

10.01.2020

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a acordat pentru platforma "Umbrela Strategică" un interviu privind priorităţile diplomaţiei româneşti.…